„Vôňa vianočného punču je asi najlepšia voľba, ako navodiť atmosféru vianočných sviatkov.“
Kde sa vzal?
História vianočného punču siaha až do 17. storočia. Prvýkrát sa začalo písať v dokumente v roku 1632. Slovo „Pancha“ pôvodne pochádza z Hindčiny a znamená päť. Nápoj je totiž vyrábaný z piatich základných surovín: alkohol, voda alebo čaj, cukor, citrón a korenie. O punči sa začalo hovoriť v súvislosti s britskými námorníkmi, ktorí zvykli počas plavby loďou vypiť veľa alkoholu. Dokonca mali povolených až 10 pollitrov piva za deň, no keďže sa plavili aj cez tropické krajiny, pivo sa hneď skazilo, a tak sa obrátili na punč. Podľa historika Davida Wondricha si ho vyrobili z miestnych surovín z Indie a Indonézie. Keďže boli tisícky míl ďaleko od akéhokoľvek zdroja anglického piva alebo vína, vyrobili si punč. Dokonca si ho obľúbil aj známy britský spisovateľ Charles Dickens, ktorý ho často pripravoval pre svojich priateľov. A tak britskí námorníci priviezli tento nápoj do Anglicka. Obchodníci si začali postupne otvárať malé obchodíky s predajom punču, ktorý zaznamenal veľký úspech medzi zákazníkmi. Lahodný nápoj sa pomaly dostal do Európy i Ameriky.
Recept na vianočný punč
Potrebujete:
- 200 ml rumu
- 5 ks klinčekov
- 1 ks celej škorice
- 100 g kryštálového cukru
- 3 ks pomaranču alebo iného ovocia (broskyne, lesné plody)
- 500 ml červeného vína
- 750 ml čierneho čaju
- 1 ks citrónu
Príprava: Z polovice citróna nastrúhajte kôru. Do hrnca nalejte čierny čaj, pridajte cukor, šťavu z citróna, šťavu z pomarančov, nastrúhanú citrónovú kôru, klinčeky a celú škoricu. Povarte približne 5 minút. Preceďte a nalejte víno, rum a priveďte na bod varu (nevariť).
Na zdravie 😊